Job Location
Noord-Holland
Posted Date Geplaatst 6 maanden geleden
2023-11-05

Organisatie
Het KNAW Humanities Cluster staat voor innovatief en interdisciplinair onderzoek in de geesteswetenschappen en erfgoedwereld. Het KNAW Humanities Cluster is een samenwerkingsverband van drie instituten van de KNAW: het Huygens Instituut voor Nederlandse geschiedenis en cultuur, het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis en het Meertens Instituut. In deze instituten verrichten we baanbrekend en excellent geesteswetenschappelijk onderzoek (geschiedenis, etnologie, letterkunde, taalkunde) met toepassing van vernieuwende methoden, waarbij informatica een belangrijke rol speelt. Het bedrijfsbureau van het KNAW Humanities Cluster heeft de bedrijfsvoering ondergebracht in een centraal bedrijfsbureau en ondersteunt deze drie instituten, alsmede het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS) en het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) in hun bedrijfsvoering. Het HuC beschikt over een gezamenlijke afdeling Digitale Infrastructuur, een Digital Humanities Lab en NLLab.

Een van de grootste projecten binnen het KNAW Humanities Cluster is GLOBALISE, dat een geavanceerde digitale infrastructuur voor de omvangrijke archieven van de VOC ontwikkelt die nieuw onderzoek naar de VOC en de geschiedenis van globalisering en kolonialisme mogelijk zal maken. Het projectteam, bestaande historici, ontwikkelaars en computationeel linguïsten, is gedreven om nieuwe, inclusieve wereldgeschiedenissen mogelijk te maken. Toepassing van Natural Language Processing op historische teksten en aandacht voor data-ethiek zijn centrale elementen binnen het project.

GLOBALISE is een samenwerking van het Huygens Instituut met het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, de afdeling Digital Infrastructure van het KNAW Humanities Cluster, de Vrije Universiteit, de Universiteit van Amsterdam en het Nationaal Archief. Het project zoekt actief de samenwerking met onderzoekers van over de hele wereld, in het bijzonder ook uit regio’s in Azië waarover de VOC-archieven informatie bevatten. Daarnaast stimuleert het project de deelname en actieve inbreng van het bredere publiek (citizen science).

Opdracht
Je gaat in nauwe samenwerking met het GLOBALISE-projectteam een technisch plan en bijbehorende implementatiestrategie opleveren voor de ontwikkeling van de backend en interfaces van de GLOBALISE-onderzoeksinfrastructuur. Je gaat in gesprek over de visie die bij GLOBALISE is opgesteld en gaat onderzoeken wat er nodig is om de ambities te verwezenlijken. Vervolgens stel je een plan op hoofdlijnen op voor de praktische uitvoering binnen de resterende looptijd van het project en de budgettaire kaders. Hierin adviseer je over bestaande softwarecomponenten die voor de ontwikkeling van de onderzoeksinfrastructuur gebruikt zouden kunnen worden en wat er in-house of extern ontwikkeld zou moeten worden. Ook houd je rekening met de wens van GLOBALISE om op termijn bepaalde data en verrijkingen (transcripties, metadata bij het VOC-archief; eventueel ook annotatielagen, referentiedata) te integreren in de infrastructuur van het Nationaal Archief en besteed je aandacht aan de risico’s van de verschillende onderdelen van de implementatiestrategie.

Vereisten / knock-outcriteria
1. Minimaal 3 jaar aantoonbare werkervaring met front-endontwikkeling;
2. Aantoonbare werkervaring met technieken als Linked Open Data en formele ontologieën, IIIF, Web annotations;

Gunningscriteria (weging)
3. Minimaal 1 jaar aantoonbare werkervaring met front-end ontwikkeling bij projecten gericht op toegankelijk maken van broncollecties (20 punten);
4. Aantoonbare kennis van de infrastructuur van het Nationaal Archief (20 punten);
5. Noem minimaal 2 voorbeelden van succesvol opgeleverde, publieksgerichte erfgoedprojecten (30 punten);
6. Minimaal 5 jaar aantoonbare werkervaring met front-endontwikkeling (30 punten).

Competenties
– Uitstekende communicatieve vaardigheden;
– Goede teamspeler;
– Initiatiefrijk;
– Substantiële kennis van recente digitale ontwikkelingen in de erfgoedsector en geesteswetenschappen.

Beoordeling
Stap 1: Beoordeling CV’s op minimumeisen
Flextender beoordeelt de CV’s op de minimumeisen in het bovengenoemd profiel. Kandidaten die voldoen aan de minimumeisen in het bovengenoemde profiel worden geselecteerd voor stap 2 in de beoordeling. De kandidaten die niet voldoen worden niet verder beoordeeld.

Stap 2: Selectie tien (10) CV’s die aan de organisatie worden voorgelegd
Flextender beoordeelt de CV’s van de kandidaten die voldoen aan de minimumeisen in het bovengenoemde profiel in onderlinge vergelijking op de bovengenoemde “gunningscriteria te beoordelen door Flextender”.

De tien (10) kandidaten die het beste scoren op bovengenoemde criteria worden geselecteerd voor stap 3 in de beoordeling. Bij een gelijke score is het uurtarief doorslaggevend. De overige kandidaten worden niet voorgelegd aan de opdrachtgever voor verdere beoordeling.

Stap 3: Uitnodiging voor een selectiegesprek
De opdrachtgever beoordeelt de CV’s van de kandidaten die door Flextender zijn geselecteerd in onderlinge vergelijking op de volgende criteria.

  • Relevante werkervaring op soortgelijke opdrachten
  • Relevante werkervaring bij soortgelijke organisaties

De kandidaten die na deze beoordeling het beste scoren op de beoordeelde gunningscriteria worden uitgenodigd voor een selectiegesprek (stap 4 in de beoordeling). De beste drie kandidaten worden uitgenodigd voor een gesprek. De overige kandidaten worden niet uitgenodigd voor een gesprek.

Stap 4: Selectiegesprek
In het selectiegesprek wordt door de opdrachtgever nader getoetst in hoeverre de betreffende kandidaten voldoen aan het bovengenoemde profiel (met name wordt getoetst op de competenties). Het gesprek wordt gevoerd met minimaal twee vertegenwoordigers van de organisatie. De kandidaten dienen op elke competentie minimaal een voldoende te scoren. Indien geen van de geselecteerde kandidaten op alle competenties minimaal een voldoende scoort zal stap drie van de beoordeling worden herhaald.

De opdracht wordt gegund aan de kandidaat die naar het oordeel van de organisatie het beste voldoet aan het bovengenoemde profiel. Alle overige kandidaten worden geïnformeerd dat de opdracht niet aan hen wordt gegund. Er wordt een opschortende termijn gehanteerd ter behandeling van eventuele bezwaren.

Functieschaal
Deze functie is ingedeeld in functieschaal 12 CAO Nederlandse Universiteiten.
https://www.vsnu.nl/files/documenten/CAO_VSNU_NED_201707_201912.pdf. Deze functieschaal is (eventueel) verbonden aan de desbetreffende CAO van de opdrachtgever inzake de inlenersbeloning.

Vacature eigenschappen

Vacature categorie

3 maanden, 8 uur, HBO, Noord-Holland, Opdrachtduur, Opleiding, Regio, Uren per week

Solliciteer online

Een geldig e-mailadres is verplicht.
Een geldig telefoonnummer is vereist.